Generatoarele pe gaz DALGAKIRAN reprezintă o soluție fiabilă pentru alimentarea cu energie electrică a clienților industriali și rezidențiali, precum și a infrastructurii sociale critice. Generatoarele DALGAKIRAN alimentate cu gaze naturale și GPL sunt utilizate pentru alimentarea permanentă și de rezervă, iar unitățile noastre de cogenerare nu furnizează doar energie electrică, ci și căldură.
Costul relativ scăzut al gazului, emisiile scăzute de poluanți din combustie, capacitatea de a alimenta un generator de la rețeaua de gaz, opțiunea de cogenerare - toate acestea asigură popularitatea generatoarelor pe gaz.
Generatoarele noastre pe gaz pot fi împărțite în 4 tipuri:
• centrale electrice, concepute pentru funcționarea permanentă ca sursă principală de energie electrică;
• generatoare de rezervă;
• unități de cogenerare (sursă principală de energie electrică);
• generatoare electrice care funcționează cu gaz lichefiat.
Primele trei tipuri de echipamente utilizează drept combustibil gazul natural de rețea (metan). Al patrulea tip de instalații funcționează cu propan-butan lichefiat.
Generatoare pentru funcționare continuă
Aceste generatoare pe gaz sunt concepute pentru a funcționa continuu pe perioade lungi de timp ca sursă principală și unică de energie. Acest lucru necesită un nivel ridicat de durabilitate. Acest lucru este asigurat de componente de la cei mai importanți producători din lume. Generatoarele electrice pe gaz DALGAKIRAN utilizează exclusiv motoare fiabile Perkins (Marea Britanie), MAN, Liebherr (Germania) și alternatoare Leroy-Somer (Franța).
"Gazul de trunchi" este combustibilul ideal pentru aceste aplicații, deoarece asigură o alimentare continuă a generatorului de gaz pentru o utilizare constantă. Nu este nevoie de rezervoare mari de combustibil sau de spațiu de depozitare, iar problema alimentării cu combustibil este eliminată, ceea ce reduce în cele din urmă costurile de exploatare.
Generatoare pentru alimentare de rezervă
Generator de gaz cu autorun-furnizarea de alimentare cu energie a instalației în caz de defecțiune a sursei principale de alimentare. În medie, accidentele sunt eliminate într-o zi, maximum trei. Costul unui astfel de echipament ca un generator de gaz cu AVR este mult mai mic, deoarece nu necesită funcționare 24/7.
Mai rar, astfel de generatoare electrice pe gaz pot fi utilizate pentru a acoperi vârfuri scurte de consum atunci când poate exista o lipsă de energie. Uneori, o întreprindere, datorită capacităților tehnice ale rețelelor electrice locale, nu are capacitatea de a furniza puterea necesară pentru producție. Cel mai adesea această situație apare în sectorul agricol și este sezonieră.
Pentru aceste generatoare se folosesc în principal motoare:
• SCANIA (Suedia) - capacități de la 300 kW și mai mari;
• DOOSAN (Coreea de Sud) - capacități de la 100 la 300 kW;
• SDEC (Shanghai Diesel Engine Co., RPC) - capacități de la 100 la 150 kW;
• LOVOL (RPC) și YAVUZ (Turcia) - capacități de până la 90 kW.
Centrale de cogenerare
Centralele de cogenerare a gazelor naturale nu numai că furnizează instalației energie electrică, dar oferă și căldură sistemului de încălzire și alimentare cu apă caldă. Din punct de vedere tehnic, un astfel de sistem este un generator electric pe gaz cu sistem de schimb de căldură. Având în vedere că eficiența generării electrice este de aproximativ 40%, până la 60% din energia din arderea gazelor este cheltuită pentru generarea de căldură. Datorită schimbătoarelor de căldură, este posibil să transferați o parte semnificativă a energiei termice în sistemul de încălzire sau în apa caldă. De exemplu, cu 300 kW de energie electrică generată de instalație, obținem aproximativ 400 kW de energie termică.
Generatoare de energie electrică pe bază de gaz petrolier lichefiat
Acest tip de instalație nu utilizează drept combustibil gazul metan, ci gazul propan-butan lichefiat. În timp ce un generator de metan necesită o conductă de gaz, un generator de GPL necesită un sistem de gaz în butelie.
Principalul avantaj al acestor unități este că pot fi utilizate în locuri în care nu există o conexiune la rețeaua de gaz sau nu ar fi fezabil din punct de vedere financiar.
De ce să folosiți generatoare pe gaz?
Generatorul pe gaz, spre deosebire de omologii săi pe motorină și GPL, nu întâmpină dificultăți în ceea ce privește realimentarea și depozitarea combustibilului.
Un DGU, chiar și cu un rezervor mărit și cu o instalație de depozitare a motorinei la fața locului, nu va putea asigura o funcționare continuă atât de lungă. În plus, costurile de combustibil sunt inevitabile.
În cazul generatoarelor cu butelie de gaz, costurile de întreținere nu sunt majorate doar de nevoia de spațiu, de transport și de costurile de realimentare. Buteliile de gaz în sine necesită o atenție mult mai mare - trebuie evitate supapele, fisurile și coroziunea carcasei. Întreținerea și repararea buteliilor de gaz este reglementată de "Regulamentul privind construcția și exploatarea în siguranță a recipientelor sub presiune".
Cum de a alege un generator pe gaz?
Principiul de selectare a echipamentului este similar cu selectarea unui generator pe gaz. Să aruncăm o privire mai atentă.
Puterea de ieșire a generatorului de gaz
Puterea principală sau puterea nominală este puterea maximă sub sarcină variabilă pentru o perioadă nelimitată de funcționare. Sarcina nu trebuie să depășească 70% din această capacitate pe parcursul a 250 de ore de funcționare continuă. Un generator electric nu trebuie să funcționeze la 100% din capacitatea sa principală, timp de mai mult de 500 de ore pe an.
În ceea ce privește supraîncărcarea, aceasta nu trebuie să depășească +10% pentru o oră de funcționare continuă în 12 ore.
Numărul de faze și tensiunea
Generatoarele pe gaz monofazate sunt disponibile doar pentru puteri mici, majoritatea echipamentelor noastre fiind trifazate.
Clasa de echipament și opțiuni
După cum am menționat mai sus, oferim 4 tipuri de generatoare pe gaz și, deși modelele sunt de capacitate egală, există o serie de diferențe tehnice. Pentru alegerea corectă a echipamentului, este important ca specialiștii noștri să cunoască modul în care va fi exploatată centrala electrică pe gaz și condițiile în care va fi exploatată. În plus, clientul poate avea nevoie de opțiuni suplimentare, cum ar fi monitorizarea și controlul de la distanță al echipamentului.
Tipul de combustibil
Gaz de rețea sau GPL. Acest lucru este simplu - alegerea depinde de posibilitatea sau imposibilitatea alimentării cu gaz de la rețea. Rețineți că unitățile DALGAKIRAN LPG sunt limitate la 300 kVA.
Instalarea și conectarea generatoarelor pe gaz
Primul lucru care trebuie reținut este că instalarea unui generator de energie pe gaz cu piston nu poate fi făcută de unul singur sau pe cont propriu. Aceasta necesită condiții tehnice, autorizații și un acord cu furnizorul de gaz.
Instalarea în exterior a generatoarelor pe gaz DALGAKIRAN este similară cu cea a generatoarelor diesel. Principala diferență constă în alimentarea conductei de gaz. Deoarece grupurile electrogene sunt furnizate într-o carcasă izolată fonic, producătorul a asigurat deja protecția împotriva precipitațiilor atmosferice. Dacă este necesar, sunt disponibile garduri de protecție și poate fi montată o protecție suplimentară împotriva ploii.
Instalarea în interior impune cerințe suplimentare la instalare. În funcție de capacitatea unității, trebuie să se asigure spațiu liber, ventilație forțată, protecție împotriva incendiilor și extragerea gazelor de evacuare.